logo image
Organic Chemistry -
Shapes, Reactions & Biopolymers

Examples of
Multiple Choice Questions

Two isomeric forms of a saturated hydrocarbon
(a) have the same structure.
(b) have different compositions of elements.
(c) have the same molecular formula.
(d) have a different content of the isotopes of hydrogen.
(e) react vigorously with one another.

Which of the following hydrocarbons does not have isomers?
(a) C7H16
(b) C6H14
(c) C5H10
(d) C4H8
(e) C3H8

The name of the alkane isomer of cis-3-hexene is:
(a) 2-methylpentane
(b) 3-methylpentane
(c) n-hexane
(d) 2,3-dimethylbutane
(e) cyclohexane

How many aromatic isomers of dibromobenzene exist?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6
(e) 8

Which one of the following compounds is an isomer of CH3CH2CH2CH2OH?
(b) CH3CH(OH)CH3
(c) CH3CH2CH2CHO (Note: This is one way to write an aldehyde.)
(d) CH3CH2CH2CH3
(e) none of the above

Which of the following compounds is a functional group isomer of C2H5OH, ethanol (ethyl alcohol)?
(a) ethanal, CH3CHO
(b) acetic acid, CH3COOH
(c) diethyl ether, (C2H5)2O
(d) dimethyl ether, (CH3)2O
(e) propanol, C3H7OH

For which of the compounds below are cis-trans isomers possible?
(a) only 2
(b) both 1 and 2
(c) both 2 and 3
(d) all three
(e) only 3

Which of the following does NOT exhibit geometric isomerism? (Hint: draw them!)
(a) 4-octene
(b) 2-pentene
(c) 3-hexene
(d) 2-hexene
(e) 1-hexene

Which of the following compounds displays optical isomerism?
(a) CH2(OH)-CH2(OH)
(c) CH2=CHCl
(d) CHCl=CHCl
(e) CH3-O-C2H5

How many isomeric alkanes of the molecular formula C5H12 are there?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

How many alcohols are structural isomers with the formula: C5H11OH?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
(e) 9

What is the relationship between the structures shown?

(a) structural isomers
(b) geometric isomers
(c) conformational structures
(d) identical structures
(e) optical isomers

Which of the following statements concerning conformations is (are) TRUE?
(1) Ethane has an infinite number of conformations.
(2) The eclipsed conformation of a molecule is slightly more stable and energetically favored than the staggered conformation.
(3) A conformation is one specific geometry of a molecule.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
(e) 1 and 3

Which of the following statements is FALSE regarding the reaction between Cl2 and C2H6?
(a) It is a substitution reaction.
(b) The reaction will give a single product of C2H5Cl.
(c) The reaction mechanism involves free radicals.
(d) The reaction can be initiated with either sunlight or heat.
(e) The first step in the mechanism is the cleavage of the Cl-Cl bond to give chlorine atoms.

Which of the following will undergo an addition reaction with chlorine?
(a) CH3CH2CH2CH3
(c) C6H6
(e) CH3CH2OH

What is the expected product formed from the reaction between 2-butene and Cl2?
(a) 1-chlorobutane
(b) 2-chlorobutane
(c) 2,3-dichlorobutane
(d) 2,2-dichlorobutane
(e) 3,3-dichlorobutane

The reaction of ethyne with which of the following gives CH2Br-CHBrCl?
(a) HCl, then HBr
(b) HCl, then Br2
(c) Cl2, then HBr
(d) Cl2, then Br2
(e) H2, then Br2

Dehydration of an alcohol leads to the formation of an _____ .
(a) alkene
(b) alkane
(c) alkyne
(d) alkyl halide
(e) aldehyde

A reaction in which a carboxylic acid reacts with a base to form a salt and water is called _____ .
(a) ionization
(b) esterification
(c) hydrolysis
(d) saponification
(e) neutralization

How many moles of sodium hydroxide will react with one mole of:

(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
(e) 1

Ethanol can be oxidized stepwise. What is the first stable intermediate product when ethanol is oxidized with a mild oxidation agent?
(b) CO2
(c) CH3CHO
(d) CH3CH2OH
(e) CH3OCH3

Which of the following alcohols forms a ketone when oxidized?
(a) 1-propanol
(b) methanol
(c) 2-methyl-2-propanol
(d) 2-propanol
(e) all of the above

What is the sum of the coefficients in the balanced equation for the complete combustion of 2-methylbutane? Use smallest whole number coefficients. Do not forget coefficients of 1.
(a) 10
(b) 13
(c) 17
(d) 20
(e) 23

The organic starting materials for the preparation of an ester could be _______ .
(a) an acid and an alcohol
(b) a ketone and an alcohol
(c) an alkane and a ketone
(d) only an acid
(e) an amine and an acid

Hydrolysis (saponification) of a fat would yield ______ .
(a) water and an alkene
(b) ethanol and propanoic acid
(c) glycerol and soap
(d) ethanol and a soap
(e) a triester of glycerol with fatty acids

The segment -CH2CH2CH2CH2CH2CH2- represents the polymer named _______ .
(a) polybutylene
(b) polyhexene
(c) polypropylene
(d) polystyrene
(e) polyethylene


1. (c) 2. (e) 3. (e) 4. (b) 5. (e) 6. (d) 7. (c) 8. (e) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (c) 13. (e) 14. (b) 15. (b) 16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (e) 20. (e) 21. (c) 22. (d) 23. (d) 24. (a) 25. (c) 26. (e)

Click here to return to the top.
Choose your next chapter:
 Fundamentals of Chemistry | Chemical Formulas & Composition Stoichiometry | Chemical Equations & Rxn Stoichiometry | Types of Chemical Reactions |
| Atomic Structure | Chemical Periodicity | Chemical Bonding | Molecular Structure/Covalent Bonding Theories| Molecular Orbital Theory |
| Acids/Bases/Salts - Theory & Rxns | Acids/Bases/Salts - Calculations (including balancing redox rxns) | Gases | Solids & Liquids | Solutions |
| Thermodynamics | Kinetics | Equilibrium | Aqueous Equilibrium - Acids/Bases/Salts | Aqueous Equilibrium - Buffers & Titrations |
| Aqueous Equilibrium - Slightly Soluble Salts | Electrochemistry | Metallurgy | Metal Properties & Rxns | Nonmetals & Metalloids |
| Coordination Compounds | Nuclear Chemistry | Organic Chem - Formulas/Names/Properties | Organic Chem - Shapes/Rxns/Biopolymers |

To report any corrections, please e-mail Dr. Wendy Keeney-Kennicutt.