logo image
CHAPTER 8
Examples of
Multiple Choice Questions



These questions have been taken from exams given in previous years. They roughly cover the material in the order presented in the textbook.
Note: The subscripts and superscripts may not appear as such. It depends upon your web browser.



1.
Choose the molecule that is incorrectly matched with the electronic geometry about the central atom.
(a) CF4 - tetrahedral
(b) BeBr2 - linear
(c) H2O - tetrahedral
(d) NH3 - tetrahedral
(e) PF3 - pyramidal

2.
Choose the species that is incorrectly matched with the electronic geometry about the central atom.
(a) NO2- - trigonal planar
(b) ClO4- - tetrahedral
(c) SO32- - pyramidal
(d) ClO3- - tetrahedral
(e) BrO4- - tetrahedral

3.
Which of the following pairs of molecules and their molecular geometries is WRONG?
(a) NF3 - trigonal planar
(b) H2O - bent
(c) BF3 - trigonal planar
(d) AsF5 - trigonal bipyramidal
(e) SeF6 - octahedral

4.
Which molecule has a linear arrangement of all component atoms?
(a) CH4
(b) H2O
(c) CO2
(d) NH3
(e) BF3

5.
Which polyatomic ion is incorrectly matched with its ionic geometry?
(a) SiCl62- - trigonal bipyramidal
(b) PH4+ - tetrahedral
(c) ClO2- - angular
(d) NH4+ - tetrahedral
(e) SO42- - tetrahedral

6.
Which of the following species is planar?
(a) NH3
(b) H3O+
(c) SO32-
(d) PF3
(e) NO3-

7.
What kind of hybrid orbitals are utilized by the carbon atom in CF4 molecules?
(a) sp
(b) sp2
(c) sp3
(d) sp3d
(e) sp3d2

8.
A neutral molecule having the general formula AB3 has two unshared pair of electrons on A. What is the hybridization of A?
(a) sp
(b) sp2
(c) sp3
(d) sp3d
(e) sp3d2

9.
What hybridization is predicted for sulfur in the HSO3- ion?
(a) sp
(b) sp2
(c) sp3
(d) sp3d
(e) sp3d2

10.
Which of the following four molecules are polar: PH3 OF2 HF SO3?
(a) all except SO3
(b) only HF
(c) only HF and OF2
(d) none of these
(e) all of these

11.
Which molecule is nonpolar?
(a) H2Se
(b) BeH2
(c) PF3
(d) CHCl3
(e) SO2

12.
The F-S-F bond angles in SF6 are ______.
(a) 109o28'
(b) 120o only
(c) 90o and 120o
(d) 45o and 90o
(e) 90o and 180o

13.
Which response contains all of the characteristics listed that should apply to phosphorus trichloride, PCl3, and no other characteristics?
(1) trigonal planar
(2) one unshared pair of electrons on P
(3) sp2 hybridized at P
(4) polar molecule
(5) polar bonds

(a) 1, 4, 5
(b) 2, 3, 4
(c) 1, 2, 4
(d) 2, 4, 5
(e) another combination

14.
A (pi) bond is the result of the
(a) overlap of two s orbitals.
(b) overlap of an s and a p orbital.
(c) overlap of two p orbitals along their axes.
(d) sidewise overlap of two parallel p orbitals.
(e) sidewise overlap of two s orbitals.

15.
A triple bond contains ___ sigma bond(s) and ___ pi bond(s).
(a) 0, 3
(b) 3, 0
(c) 2, 1
(d) 1, 2
(e) 3, 2

16.
The perchloric acid molecule contains:
(a) 13 lone pairs, 1 bond, and 4 bonds.
(b) 9 lone pairs, no bonds, and 6 bonds.
(c) 8 lone pairs, 2 bonds, and 7 bonds.
(d) 2 lone pairs, 3 bonds, and 4 bonds.
(e) 11 lone pairs, no bonds, and 5 bonds.

17.
Draw a complete line-bond or electron-dot formula for acetic acid and then decide which statement is incorrect.
(a) One carbon is described by sp2 hybridization.
(b) The molecule contains only one bond.
(c) The molecule contains four lone pairs of valence electrons.
(d) One carbon is described by sp3 hybridization.
(e) Both oxygens are described by sp3 hybridization.


Answers to Chapter 8

1. (e) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (e) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (a) 11. (b) 12. (e) 13. (d) 14. (d) 15. (d) 16. (e) 17. (e)


Click here to return to the top.
Choose your next chapter:
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

To report any corrections, please e-mail Dr. Wendy Keeney-Kennicutt.